All Car Central Magazine

Nikola Miljkovic FIA ETCC 2015 Page 2Nikola Miljkovic FIA ETCC 2015 Page 2 Photos and Stories.

Photos and story provided by Ljubomir Ivanović Contact Photographer for Information.


GALLERY 1

GALLERY 2

Nikola Miljkovic FIA Academy 2014


Nikola Miljković a young drivers from Serbia has started preparations for the FIA ETCC (European Touring Car Cup) in 2015

Nikola Miljkovic FIA ETCC 2015

Nikola Miljkovic FIA ETCC 2015

Čitav automobilski svet intenzivno se priprema za takmičenja u sezoni 2015., formula 1, WRC, WTCC, ETCC,... I sve je izuzetno propraćeno od strane medija, za šta su, prvenstveno, zainteresovani sponzori.

Pogram i intenzitet priprema su prilagođeni vrsti takmičenja i, naravno, raspoloživom budžetu. Nikola Miljković i njegov tim su nedavno, u okviru priprema za Evropski Kup Turing Automobila (FIA European Touring Car Cup) 2015., odradili jednodnevni, zbog troškova, test na stazi Grobnik kraj Rijeke.

Nakon nabavke novog automobila, naravno uz pomoć sponzora, SEAT Leon Mk1 Super Copa turbo, i odluke da se za sezonu 2015. Nikola takmiči u pomenutom kupu plan tima je bio da se odradi što više testova na nekim od staza na kojima će se voziti naredne sezone. Međutim, pošto nisu uspeli da dobiju slobodne termine na tim stazama tim se odlučio da testira na stazi Grobnik, koju inače Nikola Miljković odlično poznaje, jer je najbliža prava trkačka staza, a sa NAVAK-om pregovori nisu urodili plodom. Voleli bi da do kraja godine odrade još nekoliko testova, ali zbog vremenskih prilika i finansijske situacije to će biti teško izvodljivo. A troškovi ovog testa, pa i samog takmičenja, su ogromni.

Kompletan tim koji je krenuo put Rijeke brojao je šest osoba. Osim Nikole, bili su Miloš Spasojević, poznatiji kao Trovač, Nikolin veliki drug i prijatelj, zadužen za set up automobila i rad sa Nikolom, još dva mehaničara, fotograf i Nikolin tata Zoran. FIA je za ETCC, kao deo sponzorskog ugovora, propisala gume japanskog proizvođača Yokohama, ali je Nikola Miljković ne testu koristio gume Dunlop, pošto su mu one ostale od ovogodišnje sezone. Za oko sat vremena testa „potrošeno“ je 8 novih i 8 guma voženih samo par krugova. Uzgred, vremena na stazi sa starim gumama su oko 1 sekunde lošija nego sa novim. Tim koristi isključivo gorivi firme Euro Petrol koje je pokazalo vrhunske performanse. Menjač, stara bolest ovog automobila, nakon kompletne revizije je konačno proradio. Funkcionisao je besprekorno. Na testu je postignut veliki napredak u set up-u automobila, zasluga Miloša Spasojevića, vremena su, uprkos hladnom vremenu i relativno vlažnoj stazi, kiša je padala pre testa, bila odlična. Za setup će i naredne godine biti zadužan Miloš Spasojević, ali se tim nada da će pomoći i SEAT Sport-a.

Automobil SEAT Leon Mk1 Super Copa turbo je za skoro 100 konja slabiji od Nikolinog predhodnog automobila Honda Civic Type R (EP3) i vozi se drugačije zbog turbo motora i većeg obrtnog momenta, ali je prilagođavanje na novi bilo skoro trenutno. Inače, Nikola je vozio karting, tako da mu i zadnja vuča ne bi pravila problem, čak je i voli pošto je zanimljiva za vožnju, ali takve su okolnosti da sada vozi samo prednju.

Nikola Miljković je veliki prijatelj sa Milovanom Mikicom Vesnićem i Dušanom Ducom Borkovićem. Čitave predhodne zime je zajedno sa Ducom trenirao na simulatoru i dosta su pričali o trkama. Mikica mu je preneo svo svoje iskustvo od ove godine u ETCC-u. Mikicu je čitave sezone pratio maler, Nikola se nada da neće i njega. A Ducino drugo mesto u Japanu u WTCC-u je izuzetan rezultat, za prvu sezonu.

Cilj Nikole i tima je da dostingu svetski nivo turističkih automobila i mesto u nekom fabričkom timu u WTCC-u. I ETCC i WTCC su takmičenja na vrhunskom nivou, je čast voziti neko tako prestižno takmičenje, a u cilju osvajanja titule. Naravno, budžeti za ETCC se mere stotininama hiljada eura, a za WTCC su potrebni milionski budžeti, samo auto kosta skoro milion, plus ostali troskovi čitave sezone, to se može postići samo uz pravog sponzora ili upasti u neki fabrički tim. Trenutno je Nikoli i timu najbitnije da obezbedim pravi budžet za čitavu sezonu, da ne bi imali problema kao Mikica Vesnić.

U cilju poboljšanja psiho-fisičkoh sposopbnosti Nikola radi sa svojim ličnim trenerom. Tim ima i lični kontakt sa ljudima iz Poljske i Nemačke koji su oficijalni zastupnici za SEAT sport u tim zemljama i uskoro se očekuje put u Poljsku kako bi radili na set up-u automobila.

Nikola Miljković redovno prati formulu 1. Ove sezone se pokazalo da je Mercedes napravio superioran bolid u odnosu na druge, tako da je bilo pitanje ko će od dvojice njegovih vozača osvojiti šampionat. Hamilton je izuzetno agresivan vozač, možda i malo više nego što je pametno, ali mu se očigledno to isplatilo i imao je malo više sreće nego Nico što je veoma bitan faktor u auto sportu.

Lad
Nikola Miljkovic FIA ETCC 2015

The entire motor racing world is preparing intensively for competition in the coming 2015 season, formula 1, WRC, WTCC, ETCC .... and it is all followed by the media to see who will be the team sponsors.

Nikola Miljković and his team did only one day of testing at Grobnik circuit because of the costs involved as part of the preparations for the European Cup Touring car (FIA European Touring Car Cup) 2015

CLICK HERE
Lad
Nikola Miljkovic FIA ETCC 2015

After procuring a new Seat Leon MK1 Super Copa turbo for 2015, with the help of a sponsor who imports them, Nikola will be competing in the above cup series and had plans to do more tests on several of the tracks which he will be racing on next season.

However, since they were not able to get time on other tracks, the team has decided to test at the Grobnik circuit. They would like to do several more tests before the end of the year, but due to weather and financial situation it will be difficult to accomplish.

Six people from the team has moved to a new location. But not Nikola. He staying near Miloš Spasojević,, better known as Trovač, Nikolin, his great friend who is in charge of setting up the cars and working with Nikola. Also with Nikola are two more mechanics, a photographer and Nikolin's dad Zoran.

Lad
Nikola Miljkovic FIA ETCC 2015

The FIA ETCC tire sponsor is YOKOHAMA. Nikola did about an hour of testing on 8 new and 8 tires which had only a few laps on them.

The testing made a lot of progress with setting up the car despite pouring rain before the testing and cold weather.

Nikola has done Kart racing and is therefore used to rear drive, but looks forward the front drive cars of his new racing class.

Lad
Nikola Miljkovic FIA ETCC 2015

Nikola Miljković is a great friend with Milovanom Mikicom Vesnićem and Dušanom Ducom Borkovićem.. For the entire winter, together with Ducom they will practiced on a race simulator.

Mikica has shared all his experience of this year in the ETCC. Achieving a second place in Japan in WTCC is an exceptional result, for the first season. The whole season Mikicu monitored the younger Nikola.

The goal of Nikola and team is to compete at a world level in tourist cars and race as a factory team in WTCC and ETCC and WTCC competing at the top level.

CLICK HERE
Lad
Nikola Miljkovic FIA ETCC 2015

Of course, budgets for ETCC measures in the realm of thousand's of euros, and for WTCC, million dollar budgets are needed. It can be achieved only with real sponsors or as a factory team. Currently for Nikola and team it is important to provide a budget for the whole season.

Nikola is working with his personal coach to improve his physical condition to be in shape for the coming season. His team is working with people from Poland and Germany who are involved with soccer and Seat.

Nikola also likes to follow Formula 1 and enjoys the in-team competition with the 2 Mercedes' drivers.


All Cars • • Racing • • VINTAGE • • Shows • • Gallerys • • Contact

Scroll to Top