Sir Jack Brabham 1970

Sir Jack Brabham 1970
Race Driver Jack Brabham in 1970
Published by: All Car Central Publishing
Date published: 11/21/2014

Jack Brabham Lauguna Seca, California 2006
Franklin Cunningham Photo

 Jack Brabham

Sir Jack Brabham: 1970. - izvanredna godina

Ljubomir Ivanović met Jack Brabham at the Jochen Rindt traveling exhibition of Brabham Formula One racing cars and got his autograph. Then later saw him race at the 1970 Austrian Grand Prix

Preminuo je Sir Jack Brabham, Australijanac, trostruki svetski Šampion Formula 1. Tog dalekog 15.01.1970. na Beogradskom sajmu ispred mene je stajao Jack Brabham (02.04.1926.), kasnije proglašen od strane Britanske kraljice za Sir-a. Legenda svetskog auto sporta. Trostruki Svetski prvak u Formula 1. Do sada jedini svetski prvak u Formula 1 kod koga je njegovo i ime bolida bilo isto. Kakva su danas vremena i kuda ide formula 1 to će, verovatno, tako i ostati.

Jack Brabham Austrian GP 1970
Ljubomir Ivanović Photo

 Jack Brabham

Nisam mogao da verijem. Imajući u vidu tadašnje mogucnosti informisanja u svetu, a posebno kod nas, to je bilo iznenađenje. I oduševljenje. Zamolio sam ga za autogram. Bio je vrlo ljubazan. Sredovečni gospodin u odelu sa kravatom više je ličio na bankarskog službenika nego na zvezdu svetskog auto sporta.

Bio je gost Jochen Rindt Show-a, u to doba najpoznatije svetske putujuće izložbe trkačkih automobila. Na izložbi je bio izložen i jedan bolid Formula 1 proizveden u Brabhamu (o izložbi sa fotografijama nekom drugom prilikom). Domaćin mu je bila firma Interexport iz Beograda, tada generalni zastupnik firme Ford za bivšu Jugoslaviju. Naravno, Ford je na velika vrata ulazio u Formula 1. Delili su ogromne postere sa slikom Jack Brabhama u bolidu Brabham. Potpisao mi je i taj poster.

Jack Brabham Austrian GP 1970
Ljubomir Ivanović Photo

 Jack Brabham

Za predstojeću sezonu 1970. Jack Brabham i njegov tim nisu bili favoriti. Motor Racing Developments Ltd., kako je bio zvaničan naziv firme Brabham, je 60' godina prošlog veka izrasla u najvećeg proizvodjaca trkačkih kola otvorenih točkova na svetu . Brabham je proizvodio trkačka kola za Formula 1, Formula Indy, Formula 2 i Formula 3. I, osim u Formula Indy, svuda su osvajali titule.

Predhodne, 1969. godine, Jacky Ickx je doneo dve VN pobede timu vozeći Brabham Ford BT26A, a sam Jack Brabham je imao samo jedno 2. mesto u Kanadi. Vozeći u timu Franck Williamsa odlični Piers Courage je Brabhamu, kao proizvođaču, doneo jos dva druga mesta u Monaku i Americi. Brabham je u Šampionatu konstruktora Formula 1 tu godinu završio na 2. mestu. Jack Brabham je svoju , tada, zadnju VN pobedu osvojio još 1967. u Kanadi.

Za 1970. spremljen je novi Brabham BT33 sa, tada, neizbežnim motorom Ford Cosworth V8, prvi Brabham sa monokok šasijom.

Jacky Ickx je prešao u Ferrari. Franck Williams i njegov vozaš Piers Courage prešli su na korišćenje De Tomaso šasije Formula 1. Za Piersa to ce se pokazati tragičnim.

Jack Brabham
Ljubomir Ivanović Photo

 Jack Brabham

Osim Jack Brabhama, kao prvog vozača, timu se prikljušio mladi Nemac Rolf Stommelen, potpomognut od strane sponzora iz Nemačke, pre svega poznatog auto časopisa Auto Motor und Sport. Zbog toga je i Stommelenov automobil bio ofarban u belu boju sa istaknutim osnakama sponzora, za razliku od Brabhamovog bolida koji je ostao u Brabhamovoj zelenoj boji bez istaknutih oznaka sponzora.

Te davne 1970. Jack Brabham je počeo sezonu voseci za Matra Simcu u takmicenju FIA Manufacturer's World Championship, odnosni FIA Svetskom Šampionatu proizvođača, tada izuzetno cenjenom takmičenju koje je okupljalo najveće i najbolje svetske proizvođače trkačkih automobila, ali i najbolje svetske vozače svih svetskih serija počevsi od Formula 1, preko američkih serija, Šamiponata turističkih automobila, pa sve do relija. Danas bi to bila Le Man serija.

Ta 1970. bila je i jedna od najjačih sezon u tom takmicenju. Bio je to sudar divova, Porschea 917 i Ferrarija 512S, spotrskih automobila proizvedenih u po 25 primeraka potrebnih za homologaciju, sa V12 motorima sa 5 litara zapremine. Matra Simca je za to takičenje pripremila prototip MS650 sa V12 motorom sa 3 litra zapremine.

Jack Brabham: Jochen Rindt traveling F1 exhibition
Ljubomir Ivanović Photo

 Jack Brabham

Prva trka šampionata vožena je 30.01. 1970. Bila je to čuvena trka 24 sata Daytone. Jack Brabham je vozio u kombinaciji sa Francois Cevertom, jos jednom legendom Formula 1. Na kvalifikacijama su bili 7., najbrzi u kategoriji prototipova. Trku su zavrsili kao 10.

Prva trka Formula 1 te sezone bila je tradicionalno, onda, VN Juzne Afrike vozena 07.03.1970. Jack Brabham je na kvalifikacijama bio izvanredan 3., što je na toj trci onda bilo u prvom starnom redu. Jackie Stewart, prvi na kvalifikacijama, najbolje je povukao i vodio prvu trećinu trke. A zatim vođstvo preuzima Jack Brabham i ubedljivo pobeđuje. Odličan start sezone.

Treća trka Svetskog Šampionata proizvođaca 1000 km Brands Hatcha vožena je 12.04. 1970. Ovoga puta u paru sa Jean-Pierre Beltoiseom. Na kvalifikacijama su bili odlični 4., a trku su završili na 12. mestu.

Vec sledeće nedelje, 19.04.1970., vožena je VN Španija, na tada čuvenoj stazi Jarama, na kojoj su se u drugim kategorijama takmičili i vozači iz bivše Jugoslavije.

Na kvalifikacijama Jack Brabham je bio najbrži. Do odustajanja zbog problema sa motorom vodio je borbu sa Jackie Stewartom za pobedu. Vozio je i najbrži krug trke. Izvanredno. Zbog sudara u prvom krugu bila je to vatrena trka.

Sledećeg vikenda, 25.04.1970. vozio je trku 1000 km Monce u okviri Svetskog Šampionata konstruktora. Jack Brabham je opet vozio sa Jean-Pierre Beltoiseom Matra Simcu MS650. Na kvalifikacijama su bili 12., a na trci odlični 5.

Monako, sledeća trka Formula 1, vožena je 10.05.1970. Na kvalifikacijama 4., vođstvo u 2/3 trke, velika borba sa Jochen Rindtom do zadnjeg kruga trke. U zadnjem krugu u zadnju krivinu trke ušao je kao prvi. Čini se da mu je zasmetao Dany Hulme na McLarenu koji se našao na putu vodećem dvojcu. Blokiranje točkova, udrac u bankinu. Na kraju drugi.

Izvanredna voznje u Monaku, izvanredne voznje na prve tri trke Šampionata Formula 1. Ovo bi obavezno trebalo pogledati na Youtube.

A onda Indy 500. Njegovo četvrto učešće na čuvenoj trci. Kvalifikacije. Predhodne godine je vozio Brabham BT25 sa RepcoV8 motorom.

Za 1970. pripremljen je Brabham BT32 sa Offenhauser motorom sa turbo punjačem, koji je tada bio vodeći motor u Indy seriji, nešto kao Ford Cosworth u Formula 1.

Na kvalifikacijama bio je 26. od 61 učesnika. Naravno, na trci Indy 500 tradicionalno ucestvuje 33. Trka Indy 500 je vožena 30.05.970. Jack Brabham je zavrsio na 13. mesto, uz vođstvo u trci od jednog kruga.

Već sledeće nedelje, 07.06.1970. vožena je 4. trke Šampionata Formula 1, VN Belgije na stazi Spa-Francorschamps, tada dužine 14,100 km.

Na kvalifikacijama 5., na trci je dogurao do 3. mesta, ali je zbog problema sa kolima odustao. Sledeće nedelje, odnosno subote, već je u Le Manu. 24 casa Le Mana vožena je 15./16.06.1970. Jack Brabham i Francois Cevert sa Matra Simcom MS650 sa startnim borojem 32 na kvalifikavijama 15., najbrži u klasi prototipova. Na brzoj stazi prototipovi od 3 litre nisu mogli puno da urade protiv armade 5-to litarskih fabričkih i privatnih Porschea i Ferrarija. Na trci su odvozali 76. krugova kada ih je zaustavio kvar. Pobednik je, inače, odvozao 343 kruga. Sledeća nedelja, sledeća trka.

VN Holandije vozena je 21.06.1970. Na kvalifikacijama bio je 12. Uzgred, na kvalifikacijama za tu trku prijavilo se 24 vozaca, a kvalifikovalo 20. Mučio se u ovoj trci, probijao napred, da bi pri kraju odustao.

VN Francuske je vozena 05.07.1970. Na kvalifikacijama je bio 5. Posle malo lošijeg starta probio se na treće mesto koje je zadržao do kraja. Odlično.

Na VN Velike Britanije, vožene 18.07.1970., na kvalifikacijama bio je 2. iz Jackie Ickxa na snažnom Ferrariju 312B. Ickx je odlično povukao na startu trke, ali je Ferrari još bolovao od dečijih bolesti i on je brzo odustao. Ostatak trke je protekao u velikoj borbi Jack Brabhama i Jochen Rindta, pobednika predhodne dve VN. Čuveni Lotus Ford 72 je odlično funkcionisao.

Pri kraju trke Jack Brabham je preuzeo vodjstvo. Izgledalo je da ce sigurno pobediti. A onda je Brabham Ford BT33 ostao bez goriva. Usput, vozio je najbrži krug trke.

Opet velika borba sa Jochen Rindtom, vođstvo i opet veliki peh u zadnjem krugu i samo drugo mesto.

Iz nedelje u nedelju, iz dana u dan... Trke, kvalifikacije, razvoj bolida... Formula 1. Kvalifikacije (treninzi) su u to vreme vozeni u četvrtak, petak i subotu. Trke. Razvoj sopstvenog bolida.

Indy 500. Naporne kvalifikacije, duga trka, razvoj sopstvenog bolida. Trke izdržljivosti. Kvalifikacije, duge i naporne trke. Vozio je dve trke od po 24 casa i dve od 1000 km, oko 6 casova svaka.

Sve na vrhunskom nivou.

Na VN Nemačke, vožene 02.08.1970., na kvalifikacijama je bio 12., ali je vec posle par krugova odustao.

Na VN Austrije vožene 16.08.1970., na kvalifikacijama je bio solidan 8., na trci je dogurao do 5. mesta. Bio sam na toj trci, ali tada su u prvom planu bila tri Ferrarija 312B sa Jacky Ickxom, Clay Regazzonijem i Ignazio Giuntijem. Izmedju njih umetnula se Matra Simca MS120 sa Jean-Pierre Beltoiseom. Svi sa snažnim V12 motorima kojima je odgovarala brza staza u Zeltwegu. Čast V8 Fordovih motora u pocetku je branio Jochen Rindt sa Lotus Fordom 72. Njegova zadnja VN. Nakon odustajanja Rindta u borbu sa vodećom četvorkom sa V12 motorima upustio se Jack Brabham , ali je sredinom trke bio primoran da odustane. Odlična voznja.

Na VN Italije, vožene 06.09.1970. na kvalifikacijama je bio 8. U toku trke bio je nešto boji od te pozicije, ali je ponovo srediniom trke morao da odustane.

Na sledećim, VN Kanade i VN Amerike, na kvalifikacijama je bio 19., predposlednji, odnosno 16. Na trci izdržljivosti koja se nije računala za Svetski Šampionat proizvođača, na 1000 km Pariza, vožene 18.10.1970 na stazi Montlhery, Jack Brabham i Francois Cevert, vozeći novu Matra Simca MS660, osvajaju prvo mesto.

Vec sledeće nedelje, 25.10.1970., na VN Meksika na kvalifikacijama je 4., a veci deo trke je 3. Odlična voznja, sve do odustajanja pri kraju trke.

Bila je to njegova zadnja trka, zadnja VN.

Sve to u njegovoj 44. godini života. Svi njegovi konkurenti u Formula 1 te godine bili su daleko mlađi. I pored tolikih pehova na kraju je bio 5. sa osvojenih 25 bodova. Jedna VN pobeda, dva druga mesta, jedno treće.

Šta bi bilo da je te sezone imao malo više sreće i da su bolidi Formula 1 bili na nivou izdržljivosti sadašnji...

click here

BACK TO TOP